Voldoe aan de Informatieplicht Energiebesparing vóór 1 juli 2019

Het mag inmiddels duidelijk zijn: uiterlijk 1 juli moeten bedrijven bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben gerapporteerd welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Tenminste, als zij jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent) verbruiken. Heeft u dit nog niet gedaan, neem dan nu de volgende stappen.

Stap 1: begin met de voorbereiding
De belangrijkste vraag is natuurlijk: heeft jouw onderneming een energiebesparings- en informatieplicht? Door deze stappen te volgen, kom je hier achter.
Is het antwoord Nee? Dan hoef je niet te rapporteren, energiebesparende maatregelen toepassen kan natuurlijk altijd! Is het antwoord Ja? Ga dan verder met stap 2.

Stap 2: bepaal welke erkende maatregelen voor jouw bedrijf gelden
Dit doe je door in de lijst met erkende maatregelen de bedrijfstak te selecteren waarin je actief bent. Op basis hiervan kun je globaal in kaart brengen welke maatregelen je al hebt genomen.

Stap 3: vraag op tijd eHerkenning aan
Voor het rapporteren van je energiebesparende maatregelen bij de overheid heb je eHerkenning nodig; een veilig inlogsysteem voor ondernemers. Beschik je nog niet over eHerkenning? Dan kun je deze aanvragen via www.eherkenning.nl. Dit kost, afhankelijk van de leverancier die je kiest, vijf tot twintig euro per jaar. De afhandeling van de aanvraag duurt ongeveer vijf werkdagen. Wacht dus niet langer met aanvragen. Machtig je een intermediair om voor jouw bedrijf te rapporteren? Dan heb je zelf geen eHerkenning nodig. Uiteraard blijf je wel zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de rapportage.

Stap 4: rapporteren
Rapporteren hoe je energie bespaart, kan online: via het eLoket van de (RVO). Ook maatregelen die niet in de lijst met erkende maatregelen staan, kun je vermelden. In de Handleiding eLoket Informatieplicht energiebesparing van RVO lees je precies hoe je kunt rapporteren.

Heb je alles ingevuld? Dan voldoe je aan de Informatieplicht.

Mochten er nog verdere vragen zijn ga naar www.WATTjemoetweten.nl zodat je weet wat je moet weten én wat je moet doen of neem dan contact op met Rick Bollen van het secretariaat.

Bron: Dutch-Man